Ladataan sivua...

Köyhyys ei tullutkaan Äänekoskelle ?

Takavuosina Lievestuoreen ohi ajavilla on muistijälki Lipeälammen tuoksusta. Äänekosken ohittavat niin ikään nenällä aistivat ohiajon. Raha haisee - sanottiin. Biotuotetehdas raikastaa ilman - luvattiin. Mikä on tilanne tänään?


BIOTUOTE TEHDAS SEN TEKEE
- Äänekoskesta tulee hajuton kaupunki 


Näin otsikoitiin lihavilla kirjaimilla elokussa 2014 Aksa lehdessä.
Köyhyyden tuolla mittarilla mitattuna luvattiin alkavan uuden Biotuotetehtaan suunnittelu- ja luvitusvaiheessa. Mikä on tilanne tänään? 

"Kieltämättä asia on vähän kiusallinen. Ainakin näin käynnistymisvaiheessa tuo lupaus ei ole kaikkina päivinä toteutunut" - toteaa ruokakaupan pihalla autoonsa ostoksia nostava nimettömänä pysyttelevä perheen äiti. Hän kuitenkin elää toivossa, että koeajokauden jälkeen lupaus tuoksuttomuudesta toteutuu. 

Pidemmittä puheitta nenä tukkoisena on helpoin tarkistaa äänekoskelaisten kanta kotikylän asiosta auliisti mielipiteitä jakavalta Facebook yhteisöltä. 

Kommenttien perusteella vielä lupaus ei ole toteutunut

"Eihän näin paljon ole haissut vuosiin, kun nyt on haissut. Tänäänkin ihan kissan pissin hajut ja voimakkaana."

"Ei oikeasti naurata yhtään, eikä ole turhasta marisemista. Oksu meinaa tulla sisälläkin kun haju niin kuvottava. Pihalle voi mennä ollenkaan" 

"Paskan hajussa mitään ongelmaa olisikaan, tuo kissankusen haju saa silmät kirvelemään" 

Osa näkee asian positiivisemmin

"Jokainen saa valita asuinpaikkansa, olisitte valittaneet Noin 120 vuotta aikaisemmin" 

"Kyllä tähän muutamassa vuodessa tottuu. Heh heee" 

"Paskan haju kasvattaa ja mun puolesta saa haista vaikka koko loppu elämän on tässä isompiakin asioita, josta vois valittaa ja eihän Äänekoski ole enää entisensä, jos hajut häviää. Monet tietää tän seudun just tuosta hajusta"

Totuus on tarua ihmeellisempi

Kyseiset kitkerät kommentit eivät ole tuulesta temmattuja - eivätkä myöskään kuvaa tulevaisuuden arkea. Kyseessä oli Biotuotetehtaan prosessihäiriö, joka on aivan ymmärrettävää. Onhan kyseessä maailman mittapuussakin mitaten ensiluokkainen laitos. Uskotaan, että elokuun 2014 uutisen otsikko toteutuu - ja Äänekoskesta tulee hajuköyhä - raikas ja rikas kaupunki olla ja yrittää. 

"Prosessihäiriön seurauksena biotuotetehtaan meesauunin sähkösuotimen läpi pääsi poikkeuksellinen pölypäästö maanantaina 2.10.2017 iltapäivällä. Sähkösuotimet saatiin normaaliin ajoon 2.10. kello 15. Pöly on vaaleaa kalkkia, joka ei ole vaarallista, mutta se voi olla tahraavaa.

Mikäli tehtaan lähiympäristössä havaitaan poikkeuksellisia ympäristöpäästöjä, kuten pölyä, voi yhteyttä ottaa tehtaan päivystysnumeroon 050 576 7461. Numerosta vastataan ympäri vuorokauden." 

Tiedote Biotuotetehtaan nettisivuilta -lue lisää kliikaamalla tästä 

Loppu hyvin  - kaikki hyvin. Ilman laatu on tänään selkeästi nenätuntumalla eilistä parempi. 

Kirjoittaja: LR

Ryhdy toimittajaksi

Mikään uutinen ei ole liian pieni uutisoitavaksi

Esimerkkiuutisia

Viimeisimmät uutiset

Mielenkiintoiset

Tagit

Löydä lisää samankaltaisista

Viimeisimmät @ uutiset