Ladataan sivua...

Kylänraitit kuntoon -teemailta Punkalaitumella

Punkalaidun on esimerkki laajasta maaseutukunnasta, jossa on runsaasti kyliä. Kylät ovat kunnan vahvuuksia ja käyntikortti vierailijalle. Mielikuva jää siitä, mitä näet ensin ja mitä viimeisenä.


(Punkalaidun 11.10.2017)

Kylänraitit kuntoon –teemailta veti Punkalaitumen kunnantalon valtuustosaliin kuulijoita.

Punkalaidun on esimerkki laajasta maaseutukunnasta, jossa on runsaasti kyliä. Kylät ovat kunnan vahvuuksia ja käyntikortti vierailijalle, mielikuva jää siitä, mitä näet ensin ja mitä viimeisenä.  

Kulkijan havainto saapuessaan kylään on tärkeää informoida heti kylänraitin päässä, mikä kylä on kyseessä.

”Tähän kyläportit ovat hyvä keino. Niitä Pirkanmaalla on paljon. Portit tarvitsevat tienpitäjän eli ELY-keskuksen luvan. Pirkanmaalla portteihin suhtaudutaan myötämielisesti”, vakuuttaa maisemasuunnittelija Jutta Ahro ProAgria Etelä-Suomesta.

”Omaleimaisuus on se, jolla kylät erottuvat ja parhaimmillaan ne tuovat jopa uusia asukkaita ja luovat pohjaa yrittäjyydelle”, sanoo Ahro.

Kylänraittien kunnostuksessa tärkeällä sijalla ovat asukkaiden pihamaat.

”Aina ei tarvita valtavia rahasummia tai suuria urakoita, sillä maisemaa piristävät usein pienetkin toimet. Maaseudun kulttuurimaisemia hoidetaan parhaiten niin, että kylät ovat asuttuja ja peltoja viljellään”, kertoo Ahro.

Joutsenten reitti ry:n Petri Rinne kertoi Leader-rahoitusmahdollisuuksista, joita voi hyödyntää vaikkapa juuri kylänraittien kunnostukseen.

Pietarinaukio Punkalaitumen keskustassa ja Sarkinranta Sarkkilan sillan kupeessa toimivat osoituksena onnistuneista hankkeista. Hankkeet on toteutettu EU:n maaseuturahaston tuella, sanoo Punkalaitumen kunnan työpäällikkö Osmo Hongisto.

Kirjoittaja: Sentteri

Ryhdy toimittajaksi

Mikään uutinen ei ole liian pieni uutisoitavaksi

Esimerkkiuutisia

Viimeisimmät uutiset

Mielenkiintoiset

Tagit

Löydä lisää samankaltaisista

Viimeisimmät @ uutiset