Ladataan sivua...

Äänekosken loistokkaan biotuotetehtaan ylle viskattiin harmaa varjo

Pohjoisen pallonpuoliskon suurin teollinen investointi Äänekosken biotuotetehdas valmistui budjetoidusti ja aikataulussaan. Ahjo lehti toi esiin asioita, jotka ovat ristiriidassa voimassaolevan lainsäädännön kanssa.


Video: Youtube Biotuotetehtaan esittely /MetsäGroup


METSÄ GROUPIN ÄÄNEKOSKEN BIOTUOTETEHTAAN PERUSKIVI MUURATTIIN


Näin uutisoitiin 12.10.2015. 

EU:n komission silloinen varapuheenjohtaja Jyrki Katainen ei ollut ainoa joka piti juhlapuheen. Muista puheenvuoroista vastasivat Metsä Groupin pääjohtaja Kari Jordan, Äänekosken kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Matti Tiusanen ja biotuotetehdastyömaan luottamusmies Ari Harlamow. (Lehdistötiedote 12.10.2015 - tästä linkistä)ÄÄNEKOSKEN BIOTUOTETEHTAALLA ORJATYÖTÄ JA IHMISKAUPPAA 

Näin uutisoitiin 12.10.2017 sanomalehti Keskisuomalaisessa. 

Uutisessa viitattiin Ahjo lehden artikkeliin, jossa peruskiven muuraustilaisuudessa puheen pitänyt rakennustyömaan pääluottamusmies Ari Harlamow arvosteli rakennustyömaan olosuhteita. 

Pääluottamusmiehenä huhtikuusta 2015 alkaen toiminut muurari Ari Harlamow latelee Ahjo lehdessä sellaista tekstiä, että sitä on likimain mahdoton uskoa todeksi. Mikäli Harlamowin mainitsemista asioista puoletkin on totta, pallo ja katseet ovat tiukasti Metsä Groupin suunnassa. Imagomenetyksen lisäksi vaakakupissa painaa tilaajavastuulaki, jonka vastaisia väitteitä Ahjo lehden artikkelissa on kymmenittäin. 

Suomi100 yhteistyö ja Harlamowin kertomus

Ahjon uutisoima pääluottamusmies Harlamowin kertomus on ristiriidassa paitsi tilaajavastuulain- niin myös Metsä Groupin oman arvomaailman kanssa. 

"Metsä Groupille on tärkeää, että Suomessa on osaavia ihmisiä, otollinen ilmapiiri uusille innovaatioille sekä hyvä ympäristö asua, elää ja tehdä työtä. Suomi100-yhteistyön avulla haluamme tuoda esiin Metsä Groupin ja yhtiöidemme aseman vahvana suomalaisena toimijana sekä osoittaa Metsä Groupin yhteiskunnallisen merkityksen ja yhteiskuntavastuun."    Metsä Group internetsivu 


Tuhansia työntekijöitä - 60-70 % vierasmaalaisia

Pääluottamusmiehen tehtävä ei ole ollut helppo. Ahjo lehden mukaan työntekijöitä oli ollut 45 eri kansakunnasta yhteensä 13 000. Lyhyimmät työsuhteet kestivät viikon - pisimmät vuoden. Päivittäin 40 hehtaarin työmaa-alueella työskenteli kerrallaan noin 3 300 työntekijää. Alihankinta- ja vuokratyöfirmoja oli 1 500. 

Liettuen miehillle käräjäreissu 

Harlamow kertoo Ahjo lehdessä esimerkin. Metsä Fibre oli tilaajana työssä, jonka otti hoitaakseen yritys x - joka puolestaan teetti työn latvialaisella yrityksellä. Latvialaiset rakennusmiehet olivat ottaneet Harlamowiin yhteyttä kolmen viikon työskentelyn jälkeen, koska eivät olleet saaneet senttiäkään palkkaa. Sen sijaan työnantaja oli haastanut heidät Latviassa oikeuteen, koska eivät olleet suoriutuneet urakastaan sovitussa ajassa ja siitä aiheutui työnantajalle mainehaittaa. 

Harhautusta palkan maksussa 

Harlamow kertoo yleisestä käytännöstä, jolla romanialaisia ja bulgarialaisia käytetään hyväksi. He saavat tililleen kohtuullisen palkan, mutta maksupäivänä palauttavat siitä osan työnantajalle. Sähkömiehen vajaan viiden euron tuntipalkka niin ikään on Harlamowin mielestä liian vähän, onhan liiton minimipalkka 15,26 euroa. 

Työaikalakeja rikotaan. Työaikakirjanpitoa väärennetään. Pelkkää yövuoroa tehneen liettualaisen työnjohtajan kuolemantapaus nostatti tunteita Ahjo lehden uutisessa.  

 
– Lopullinen hyötyjä on tilaaja, Metsä Fibre. - toteaa pääluottamusmies Harlamow Ahjo lehden haastattelun lopussa. 

 

Vähintään 1 600 euron laiminlyöntimaksu uhkana? 

Tilaajavastuulaki, virallisesti laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä, tuli voimaan vuoden 2007 alusta. Vuonna 2012 lakiin tuli merkittäviä rakennusalaa koskevia tiukennuksia. 

Tilaajavastuulain noudattamista valvoo Etelä-Suomen aluehallintavirasto ja sen tilaajavastuutarkastajat. Virasto voi määrätä lakia rikkoneelle tilaajalle 1 600 - 16 0000 euron laiminlyöntimaksun. Reilun miljardin euron hankkeelle sanktio lain noudattamatta jättämisestä kuulostaa mitättömältä summalla. Lopuksi on hyvä korostaa että nyt esiintuotu asia on vasta epäilys.

Toisaalta, mikäli nyt esiintuodut väitteet olisivat tuulesta temmattuja, selviäisikö pääluottamusmies sanomisistaan 1 600 euron sanktioilla - romanialaisen rakennusmiehen puolen vuoden palkkaksi väitetyllä summalla. 

 

Paljon kysymyksiä

Mitä tapahtui kahdessa vuodessa ? Miksi Harlamow ja Ahjo lehti tulivat asian kanssa esille vasta nyt ? Mitä tilaajavastuutarkastajat tietävät asiasta ? Paljon kysymyksiä, jotka kaipaavat selvyyttä.

Harmittava varjo lankesi Äänekosken mahtavan biotuotetehtaan ylle. Sateissakin olisi ollut tarpeeksi. 


Ahjo lehti - ja Harlamowin haastattelu kokonaisuudessaan >tästä linkistä 

Asiasta uutisoi Keskisuomalainen 12.10.2017

Peruskiven muutauksesta uutisoi 12.10.2015 mm Maaseudun Tulevaisuus 

Kirjoittaja: LR

Ryhdy toimittajaksi

Mikään uutinen ei ole liian pieni uutisoitavaksi

Esimerkkiuutisia

Viimeisimmät uutiset

Mielenkiintoiset

Tagit

Löydä lisää samankaltaisista

Viimeisimmät @ uutiset